Türkiye, siyasi tercihlerin ve iklim krizinin artan etkisinin bir sonucu olarak hem sayı hem de sıklık bakımından giderek daha fazla çevre felaketi ve ekolojik yıkımla karşı karşıya kalıyor. Bu olgu, felaketlerin ana akım medyada ele alınışını da artırdı ancak iki önemli sorunla birlikte.
Öncelikle haberler merkezden (İstanbul) yapılmakta, yerellik ve yerel gazeteciliğin dinamikleri göz ardı edilmektedir. Ayrıca, iklim ve çevre haberciliği konusunda uzmanlaşmamış gazeteciler tarafından üretilen haberlerin çoğu doğru neden-sonuç ilişkisi kuramamakta, bu da haberleri niteliksel olarak zayıflatmaktadır. Bu projenin genel amacı, bu iki alt sorunu ele alıp ortadan kaldırmak ve nihayetinde Türk medyasında okuryazarlığa ve çoğulculuğa katkıda bulunmaktır.
Projenin kapsadığı Bartın, Kastamonu, Sinop ve Zonguldak kentleri çeşitli çevre sorunlarının yaşandığı yerlerdir. Türkiye’de son iki yılda yaşanan afetler ve ekolojik yıkımlar (şiddetli seller ve toprak kaymaları, kuraklık ve yangınlar, maden kazaları ve madenlerin diğer etkileri) meydana gelmiş ve bu nedenle “genel felaket bölgeleri” ilan edilmişlerdir. Ayrıca birde nükleer enerji santrali yapılması planlanmaktadır.