Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreye erişimin evrensel bir insan hakkı olduğunu ilan etmesinden kısa bir süre sonra; Çevre ve İklim Değişikliği Dersi Milli Eğitim müfredata alınmıştır.
Bu ders, 2022-2023 eğitim öğretim yılından itibaren ortaokul 6, 7 veya 8. sınıflarda, haftada 2 saat, toplamda 72 saat seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Sadece sınıf ortamında işlenmeyen bu derste öğretmenlerden de keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde rehberlik etmeleri beklenmektedir.
İklim değişikliğinin dinamik ve sürekli yeni bilgilerle kendini geliştiren bir konu olduğu düşünüldüğünde öğretmenlerin güncel sorunları ve çözümleri sürekli takip ederek öğrencileri yönlendirmeleri gerekmektedir. Müfredatın kapsadığı konuların her zaman yeterli gelmeyeceğinden hareketle öğretmenlerin iklim değişikliğinin ne olduğu ve nasıl daha iyi anlatılabileceği konularında uzmanlar tarafından desteklenmeleri son derece önemlidir.
İlgili müfredat incelendiğinde, iklim krizinin etkilerine en çok maruz kaldığı kanıtlanan gruplar olan gençler, kadınlar ve engellilere yönelik zenginleştirilmiş bir içerik olmadığı görülmüştür. Projemizin herhangi bir destekleyici eğitimden farklı olmasının sebebi, bu eksikliği görüp buna yönelik içerik ve hedeflerle öğretmenleri desteklemeyi ve mezkûr grupları ikim değişikliğine hazırlamayı kendisine amaç edinmesidir.
Projemiz bu amaç ışığında güncel iklim değişikliği sorun ve çözümleriyle öğretmenlerin ufuklarını açıp güncelde tutarak; bilimsel bilginin ortaokul öğrencilerine uygun şekilde düzenlenmesini sağlayarak; hak temelli yaygın eğitimi destekleyerek toplumsal gelişmeye katkı sağlamayı hedefleyen bir projedir.
Genel amaç
İklim değişikliği ve artık daha güncel adlandırmasıyla iklim krizi bir gerçeklik olarak şu anda hayatımızdadır ve bundan sonra da her geçen gün artan negatif etkileriyle hayatımızda olacaktır. Her türlü toplumsal fenomen gibi iklim krizi de tüm kesimleri aynı ölçüde etkilememektedir.
Projemiz ile genel geçer müfredatta gölgede bırakılan kadınlar, gençler ve engelliler başta olmak üzere, iklim krizinin neden ve sonuçlarını güncel ve bilimsel şekilde ele alan bir eğitim programı okullarda öğrencilere söz konusu dersi işleyecek olan öğretmenlere verilecektir. Bu eğitimler sonucunda öğretmenlerimiz dersi güncel ve ilgi çekici bilgilerle, doğrudan hayata dokunan ve hayat içerisinde karşılık bulan şekilde işleyebilmeleri amaçlanmıştır.
Sonuç olarak bu dersi bir araç olarak kullanarak bir farkındalık dalgası yaratılması hedeflenmiş ve toplumsal düzeyde iklim krizi ve çevre sorunlarına olan ilginin artması planlanmıştır.
Hedefler
Milli Eğitim’in müfredatının içeriğinin geliştirilmesi, sürekli güncel tutulması ve konuyu bilimsel temellerine tam olarak oturtmak projemizin ilk hedefidir.
İklim krizi her toplumsal kesimi aynı şekilde etkilememektedir. Kimi toplumsal kesimler krizin etkilerinden kaçabilirken kimileri ise dezavantajlı konumlarının getirisiyle krizi daha ağır şekilde deneyimlemektedir. Hazırlanacak eğitim içeriği ile öğrencilerde, sorundan farklı şekil ve derecede etkilenenlerin olduğu bilinci ve bunlara farklı çözümler arama itkisi yerleştirmek ikinci hedeftir.
İklim kaygısı/anksiyetesi sadece yetişkinlerin değil çocukların da yaşadığı bir durumdur. İklim değişikliği konusunda hangi bilgilerin bir ortaokul öğrencisine hangi şekil ve dozda verileceği meselesi bu kaygıyı beslemek ya da bu kaygıyı kontrol etmek açısından önemlidir. Müfredattaki dersin varlığı ve içeriğinin, eğitimin bu “onarıcı” rolüne hizmet edecek şekilde düzenlenmesi üçüncü hedeftir.
Bir yüz yüze bir çevrimiçi eğitimle farklı coğrafi bölgelerden öğretmenleri kapsayacak şekilde eğitimin ve materyallerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projemizin dördüncü ve ileriye dönük bir hedefidir.